TAEKWONDO

El taekwondo (en hangul: 태권도; en hanja: 跆拳道) és una art marcial d’origen coreà. Destaca per la varietat i l’espectacularitat de les seves tècniques de puntada, i actualment és una de les arts marcials més conegudes i practicades arreu del món. Es tracta d’una art marcial de tradició antiga però que s’ha adaptat als temps moderns: És el segon esport mundial quant a nombre de federats i compta amb més de 60 Federacions Nacionals, això com centenars de federacions regionals.

A part de ser una art marcial, el Taekwondo també té una vessant de competició esportiva. En els Jocs Olímpics de SeülCorea del Sud1988, va fer la seva primera aparició olímpica com a esport d’exhibició. Aquesta primera aparició va comptar amb la participació de 183 atletes (120 homes i 63 dones) de 34 països diferents, repartits en vuit categories de pes. En els Jocs Olímpics de Barcelona 92 va tornar a ser esport d’exhibició, amb un nombre encara més elevat de participants. Finalment, serà als Jocs Olímpics de Sydney 2000 on el Taekwondo es convertirà en un esport olímpic oficial. El dia 4 de setembre va ser declarat dia internacional del Taekwondo per recordar la data en la qual es féu oficial el reconeixement com a esport olímpic (el 4 de setembre de 1994).[1]

La paraula Taekwondo prové dels caràcters Hanja 跆拳道.  (pronunciat tae) que significa colpejar amb els peus,  (kwon) significa colpejar amb les mans o punys, i el caràcter (do) significa disciplina, art, mètode o camí. Per tant, Taekwondo podria traduir-se com “l’art o camí de colpejar amb els peus i les mans”, fent referència al fet que es tracta d’un estil de lluita que només utilitza els peus, les mans i altres parts del cos prescindint per complet d’armes.

Un dels exercicis més importants és la realització de pumses (katas en terminologia de karate). Els pumses són seqüències de moviments de defensa i atac que simulen un combat imaginari amb diversos adversaris, i estan relacionats directament amb els diferents graus de cinturons. Es memoritzen i repeteixen a fi d’incrementar l’equilibri, l’elasticitat, la rapidesa i el domini dels diferents moviments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s